8 Ekim 2012 Pazartesi

Tarahana hamuru..

 Güzel bir hafta,hayırlı bir hafta geçirmek ümidiyle, kaldığımız yerden devam edelim..
ilk defa tek başıma tarhana hazırladım..sonuç harikaydı..bu tarhanayı geçen sene hazırlamıştım, yayınlamak ta baya bir geçiktim ama...şimdiye nasip oldu..










malzemeler:
2 kg kırmızı biber
2 kg domates
1,5 kg kuru soğan
yarım kg sivri biber
1 baş sarımsak
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet nane
1 kg süzme yoğurt
tuz
2 paket tarhana baharatı
5 kg un + 2 kg un


yapılışı:
biberleri,domatesleri,soğanları minik minik doğrayıp, tencerede yumuşayıncaya  kadar pişirelim..
sonrasın da sebzeleri soğumaya bırakalım..büyük genişçe bir leğene..unu  koyalım..ortasını açıp
soğumuş olan biberli,domatesli sosu,küçük küçük doğradığımız maydanoz,dereotu,naneyi,sarımsağı,
1 kg süzme yoğurdu,2 paket tarhana baharatını ve göz kararı tuzu koyup sertçe bir hamur elde edelim..
5 kg un az gelince 2 kg daha un ilave ettim.


 hamuru bir hafta..kabardıkça hasıl verip bekletelim..burada devreye gireyim,ben hamuru tarasa çıkarıp bir hafta orada beklettim ve gece yarıların da çıkıp baktığımda ne göreyim:(  hamur yerlere taşmış:( önce sinir krizleri geçir sonrasın da.. hamuru hasılla, yerleri temizle.. ilk üç gün böyle çektim, sonrasın da kabarcıkları indi de rahatladım..bir haftanın sonun da
minik minik parçalara koparıp kurutalım..
 sonra bu minik parçaları elimizle biraz daha koparalım ve  robota atıp toz haline getirelim..poşetlere yada saklama kaplarına koyup,dondurucuya yada kilere koyalım..

kışın soğuk havalar da inanılmaz lezzetli ve besleyicidir..biraz zamanı geçti ama azıcıkta olsa denemenizi tavsiye ediyorum...şimdiden kolaylıklar diliyorum..

amann küf yapmasına dikkat edelim..İstanbul'un havası nemli olduğu için, bazı kuru gıdalar çabuk küfleniyor..benden söylemesi..

1 yorum:

susamcorekotu dedi ki...

hemen yapasım geldi:) afiyetle tüketin inşallah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...